Hyvät tavat

29.4.2017


Kisajännitys. Huono päivä. Pettymys. Kiire. Huonosti mennyt tunti.
Kisamenestys. Hyvä päivä. Onnistuminen. Hyvin mennyt valmennus.


Olipa sitten tunnelmat mitkä tahansa niin kilpailu areenoilla kuin arkipäivinäkin tallilla, tulisi meidän kaikkien muistaa aina ennen kaikkea hyvät käytöstavat. Ne eivät maksa mitään ja tekee niin kilpailemisesta kuin tallilla oleilustakin mukavampaa kaikille osapuolille. 
Unohdetaan poiskääntyvät katseet vastaan kävellessä ja lopetetaan toisten selän takana sen kuuluisan kikkareen puhuminen.


Hymyillään, tervehditään, autetaan apua tarvitsevaa. Tsempataan toisiamme ja kannustetaan niin kisoissa kuin tunneillakin. Ollaan läsnä toisillemme, ei jätetä ketään ulkopuolelle, eikä tehdä kuilua ikäluokkien tai kaveripiirien välille. 


Ratsastus on yksi niistä lajeista joissa on mielettömät mahdollisuudet tutustua suureen kirjoon erilaisia ja eri-ikäisiä harrastajia. Iästä tai mistä tahansa muusta fyysisestä tai psyykkisestä eroavaisuudesta huolimatta meitä kaikkia sitoo rakkaus hevosiin ja palava halu oppia uutta ja kehittyä ratsastajana. 


Ravistellaan siis ne jännityskipsit pois kisoissa sitä tarvitsevalta ja tsempataan sen sijaan, että istuisimme hiljaa katsomassa tilannetta sivusta ja jälkikäteen supisten siitä. Ollaan toistemme tukena, pysytään rehellisinä ja kannustetaan myös muita siihen positiivisen asenteeseen, joka ei vaadi paljon, mutta joka voi antaa todella paljon.


Loppujen lopuksi se hymy ja tervehdys vastaan tulijalle vievät vain muutaman sekuntin ja näinkin pieni hetki saa aikaan hyvänmielen tunteen, joka voi pelastaa myös sen huonoimmankin päivän. Hyvien tekojen ei tarvitse olla suuria tekoja. Joskus se pieninkin hymy on juuri riittävä.


Tehdään yhdessä talli-ilmapiiristä ystävällinen ja puhdas. Ja ennen kaikkea ylläpidetään sitä tunnelmaa, joka toivottaa jokaisen tervetulleeksi ja hyväksytyksi! 


Hyvää kevättä kaikille tasapuolisesti!

 

Teksti: Hanna Järvinen

Kuva: Janina Pitkänen